
 

  

IN THE TENNESSEE ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION COMMISSION 

  

Advisory Opinion No.: 2019-0004 

 

 

The Alternative Dispute Resolution Commission received a request for an advisory opinion from 

a Tennessee Rule 31 Listed Mediator. The request has been modified for purposes of response 

within the context of Rule 31. The Ethics Advisory Opinion Committee, consisting of Larry 

Bridgesmith, Leslie M. Gattas, and Celeste Herbert, reviewed the request and issued the 

following opinion.  

 

Background Information: 

When parent(s) or attorney(s) in the community ask about whether their mediator is a Rule 31 

Listed Mediator, I direct them to https://tncourts.gov/programs/mediation/findmediator as that is 

the only place to find a complete list of current Rule 31 Listed Mediators.  

 

There are several individuals who are advertising that they are “Rule 31 Trained”, “Rule 31 

Qualified”, “Rule 31 Certified”, or even “Rule 31 Listed”, even though they are not on the Rule 

31 Mediator list available at https://tncourts.gov/programs/mediation/findmediator. Thus, it 

seems they are not Rule 31 Listed Mediators.  This behavior causes a lot of confusion and is in 

direct contravention to the following: 

 

Rule 31, Section 14. Rule 31 Mediators 

 

No person shall act as a Rule 31 Mediator without first being listed by the ADRC. 

 

Rule 31, Appendix A Section 12. Advertising 

 

All advertising by a Neutral must represent honestly the services to be rendered. No 

claim of specific results or promises which imply favoritism to one side should be made 

for the purpose of obtaining business. A Neutral shall make only accurate statements 

about the dispute resolution process, its costs and benefits, and the Neutral's 

qualifications. 

 

 

Question 1:  Since the mediators are not Rule 31 Listed, are they subject to Rule 31?   

 

Response: 

No, those who are not Rule 31 Listed Mediators are not subject to the ethical requirements of 

Tennessee Supreme Court Rule 31. 

 

 

 

 

 

https://tncourts.gov/programs/mediation/findmediator
https://tncourts.gov/programs/mediation/findmediator


 

  

Question 2:  Where can parents and attorneys go to file complaints against non-Rule 31 Listed 

Mediators? 

 

Response: 

Since the ADRC only has authority to review complaints against Rule 31 Listed Mediators, the 

ADRC cannot issue discipline on non-Rule 31 Listed Mediators. 

 

A party who would like to file a complaint against a non-Rule 31 Listed Mediator may consider 

contacting one of the following based on the situation: 

 

 Tennessee Board of Professional Responsibility, if the person maintains a law license in 

Tennessee 

 

 State of Tennessee Secretary of State’s Office, if the complaint is regarding the 

Unauthorized Practice of Law 

 

 Other licensing agencies and boards, if the person maintains any other designations or 

licenses with a board or agency.  

 

Question 3: 

Finally, can non-Rule 31 Listed Mediators be called as a witness against the parties since they do 

not have judicial immunity under Rule 31 nor is there a clause in the Agreement to Mediate that 

covers it? 

 

Response: 

The Committee believes this would be a judicial determination.  A Judicial Officer may consider 

privilege, confidentiality, and other factors when determining if a mediator may be called as a 

witness.   

 

The Committee suggests that the following be reviewed:  

 

 Rules of Evidence, Rule 408 regarding Compromise and Offers to Compromise. 

 

 Tenn. Code Ann. § 36-4-130 regarding Mediation -- Confidentiality of information and 

documents in the context of a Divorce. 

 

 

Closing: 

The Committee would like to express a deep concern for a person holding themselves out as 

“Rule 31 Qualified”, “Rule 31 Certified”, and certainly if the terminology “Rule 31 Listed” is 

used and the person does not maintain a Rule 31 Mediator Listing.  The Committee feels this 

behavior is fraudulent and is strongly discouraged.   

 

“Rule 31 Listed Mediator” is the only terminology that the ADRC finds appropriate to 

demonstrate you have met the qualifications of Rule 31 and are currently approved to act as a 

mediator by the ADRC. 



 

  

While “Rule 31 Trained” may be accurate if a person attended an ADRC-approved Rule 31 

Training, the ADRC cautions individuals from using any terminology that is confusing to the 

public.  One suggestion is to use wording such as “Attended 40 hour General Civil Mediator 

Training with Provider A in March 2019.” 
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