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IN THE TENNESSEE ALTERNATIVE DISPUTE RESOLUTION COMMISSION 

 

Advisory Opinion No.: 2014-0001 

 

 The Alternative Dispute Resolution Commission received a request from a 

mediator for an advisory opinion, regarding various issues relating to the scope of Rule 

31.  The Ethics Advisory Opinion Committee, consisting of Linda Nettles Harris, 

Virginia Story, Howard H. Vogel and Tracy Shaw, Chair of the Committee, reviewed the 

request and issued the following opinion: 

 

 The questions posed were: 

 

1. Does Rule 31 use of the phrase “licensed attorneys” mean State of 

Tennessee licensed attorneys only? 

 

2. Does Rule 31 use of the phrase “any lawyer in good standing” mean any 

State of Tennessee licensed lawyer in good standing only? 

 

3. Does Rule 31 allow the parties to the mediation or arbitration to waive the 

requirements for a licensed attorney or licensed lawyer in good standing? 

 

4. In non-ADR proceedings, including the general and private practice of 

alternative dispute resolution, may mediations and arbitrations be 

conducted by individuals who are not attorneys licensed by the State of 

Tennessee? 

 

 For response to the first question, Section 1 of TSC Rule 31 provides, that Rule 

31 does not affect or address the general practice of ADR in the private sector outside the 

ambit of Rule 31.  Rule 31 applies to eligible civil actions, conducted by a Rule 31 

mediator.  Relating to mediations, any mediation conducted by a Rule 31 mediator is 

considered to be an ADR Proceeding, and therefore, covered by the provisions of Rule 31.  

See Section 2(n).  A licensed attorney from a jurisdiction, other than Tennessee, may 

qualify to become a Rule 31 approved mediator per Section 17(a)(2). 

 

 For response to the second question, pursuant to the provisions of Section 

17(a)(2), the lawyer applicant for Rule 31 approval by the ADRC, must be in good 

standing in all states in which she or he is licensed.  

 

 For response to the third question, it is not necessary to be a licensed attorney to 

be a Rule 31 mediator.  The parties may select a non-Rule 31 mediator, if they choose to 

do so.  As for arbitrations, Rule 31 relates to non-binding arbitrations, which is a defined 

phrase in Rule 31, Section 2(l).  A Rule 31 non-binding arbitration would be conducted 

by a Rule 31 neutral, and Rule 31, Section 2(p) provides that such persons are required to 

be licensed attorneys.  A binding arbitration and correspondingly, arbitrators, who do 

binding arbitrations, are not within the purview of Rule 31.  Tennessee has adopted the 

Uniform Arbitration Act at Tennessee Code Annotated Section 29-5-301 et seq. 
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 In response to the fourth question, it is noted that the question uses the phrase 

“ADR Proceedings”, which is a defined phrase at Rule 31, Section 2(n).  Matters outside 

of this definition are not within the purview of Rule 31.  Therefore, they would be non-

Rule 31 matters.  The subject of mediation is addressed outside of Rule 31, but within the 

Tennessee Code Annotated.  An example of this is in the area of domestic relations cases.  

See T.C.A. § 36-4-130; §16-20-103; §63-1-138, for a few examples.  The response to the 

third question would relate to this one as well. 

 

 

 

Date:  January 28, 2014 

      ______________________________ 

      Tracy Shaw, Chair of the TARDC Ethics  

      Advisory Opinion Committee 

 

 

      ____________________________ 

      Linda Nettles Harris 

 

 

      ______________________________ 

      Virginia Story 

 

 

      ___________________________ 

      Howard H. Vogel 


