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QUESTIONS:

The committee has received the following questions concerning the
interplay between Rules 4.1 and 4.21 of the Code of Judicial Conduct (the
“Code”), Tennessee Supreme Court Rule 10, Canon 4:

Question 1.

May a judge or judicial candidate contribute to a political party, a
specific candidate’s campaign, or some other form of political
organization?

Answer 1.

Yes. Although RJC 4.1(A)(4) generally prohibits a judge or judicial
candidate from soliciting funds for, paying an assessment to, or
making a contribution to a political organization or candidate, RJC
4.2(C)(3) provides a limited exception to this prohibition for judges
or judicial candidates allowing a contribution to a political

organization or candidate in an amount up to the limitations
provided in Tenn. Code Ann. § 2-10-301 et seq.

Question 2.

May a judge or judicial candidate pay what amounts to an
assessment to a political organization for the purpose of offsetting
the costs of activities of that organization related to its
endorsement of the judge or judicial candidate?

Answer 2.

No. RJC 4.1(A)(4) generally prohibits a judge or judicial candidate
from paying an assessment to a political organization, and RJCs
4.2 and 4.3 contain no exception for judges or judicial candidates.

! The Rules of the Code of Judicial Conduct will hereinafter be referred to by the designation
“RJC” followed by the Rule number.



Question 3.

May a judge or judicial candidate pay what amounts to an
assessment to a political organization in order to join the
organization’s balloting efforts, and may the judge or judicial
candidate be included on a ballot with nonjudicial candidates?

Answer 3.

No. As with Question 2, RJC 4.1(A)(4) generally prohibits a judge
or judicial candidate from paying an assessment to a political
organization, and RJCs 4.2 and 4.3 contain no exception for judges
or judicial candidates. RJC 4.1(A)(3) generally prohibits a judge
or judicial candidate from publicly endorsing a candidate for any
public office. RJC 4.2(C)(4) provides a limited exception to this
prohibition allowing judges or judicial candidates to publicly
endorse or oppose judicial candidates in partisan, nonpartisan, or
retention elections at any time. No such exception is made for the
endorsement of non-judicial candidates, however. Appearing on
the ballot with a non-judicial candidate might be perceived as an
endorsement of that candidate by the judge or judicial candidate.

DISCUSSION:

The Code clearly makes a distinction between a judge or judicial
candidate as an individual participating in the political process and what a
judge or judicial candidate may do as a candidate for public office. While
allowing both the individual and the candidate to participate in some political
and campaign activities, the Code is clearly designed to ensure that “judges
and judicial candidates must, to the greatest extent possible, be free and
appear to be free from political influence and political pressure.” RJC 4.1,
Comment 1; see also RJC 4.2, Comment 1.

While other Rules within the Code address the questions raised in this
opinion, the main Rules relating to these questions are RJC 4.1(A)(3) and (4),
and RJC 4.2 (C)(3) and (4). As discussed infra, the Code also addresses the
actions of a judge’s or judicial candidate’s campaign committee, the sections
directly addressed herein relate to the individual.

Rule of Judicial Conduct 4.1(A)(3), states that



(A) Except as permitted by law, or by RJCs 4.2, 4.3, and 4.4, a
judge or a judicial candidate shall not:

(3) publicly endorse or oppose a candidate for any public office;

(4) solicit funds for, pay an assessment to, or make a contribution
to a political organization or candidate for public office except that
a judge or judicial candidate may solicit funds for a political
organization or candidate for public office from a member of the
judge’s family or a member of the judicial candidate’s family.

In contrast, RJC 4.2(C)(3) states, “A judge or judicial candidate may,
except as prohibited by law, at any time . . . contribute to a political
organization or a political candidate in an amount up to the limitations
provided in Tenn. Code Ann. § 2-10-301 et seq.” Additionally, judges and
judicial candidates may “publicly endorse or oppose judges or judicial
candidates in a partisan, nonpartisan, or retention election for any judicial
office.” RJC 4.2 (C)(4). As Comment [1] to RJC 4.2 explains, “Paragraphs (B),
(C), and (D) permit judicial candidates in public elections to engage in some
political and campaign activities otherwise prohibited by RJC 4.1.”

Also relevant to the questions posed are the definitions of certain terms
used within these Rules. The Code defines a “political organization” as:

a political party or other group sponsored by or affiliated with a
political party or candidate, the principal purpose of which is to
further the election or appointment of candidates for political
office. “Political organization” includes but is not limited to an
affiliated political campaign committee as defined by Tennessee
Code Annotated section 2-10-102(1), a multi-candidate political
campaign committee as defined in Tennessee Code Annotated
section 2-10-102(9) and a political campaign committee as defined
in Tennessee Code Annotated section 2-10-102(12). For purposes
of this Code, the term does not include a judicial candidate’s
campaign committee created as authorized by RJC 4.4. See RJCs
4.1 and 4.2.

Tenn. Sup. Ct. R. 10, Terminology. The Code defines “contribution” as:



both financial and in-kind contributions, such as goods,
professional services, advertising, and other types of assistance,
which, if obtained by the recipient otherwise, would require a
financial expenditure. “Contribution” includes but is not limited to
a contribution as defined by Tennessee Code Annotated section 2-
10-102(4). See RJCs 2.11, 2.13, 3.7, 4.1, and 4 4.

The Code, however, does not provide a definition of “assessment” or explain the
difference between an “assessment” and a “contribution.”? Tennessee Code
Annotated, specifically the election statutes cited in the Code, also does not
provide a definition of “assessment.” Therefore, we turn to other sources, such
as Black’s Law Dictionary, for an applicable definition. According to Black’s
Law Dictionary, a “political assessment is a charge levied on officeholders and
political candidates by a political party to defray the expenses for a political
canvass.”® Black’s Law Dictionary (11th ed. 2019).

Question 1: (Contributions)

The first question is whether a judge or judicial candidate may
contribute to a political party, a specific campaign, or some other political
organization. This question is directly addressed by the Code.

As discussed supra, the Code is designed to allow a judge or judicial
candidate to participate in some political and campaign activities while
keeping in mind that “judges and judicial candidates must, to the greatest
extent possible, be free and appear to be free from political influence and
political pressure.” RJC 4.1, Comment 1; see also RJC 4.2, Comment 1.
Although RJC 4.1(A)(4) generally prohibits a judge or judicial candidate from
contributing to a political organization or candidate, RJC 4.2(C)(3) provides a
limited exception to this prohibition for judges or judicial candidates to make
such contributions at any time. Therefore, the Code clearly allows a judge or
judicial candidate, acting as an individual citizen, to participate in the political
process by contributing, within the limits set by Federal and State election

2 We note that the Model Code of Judicial Conduct, which is the framework for the Tennessee
Code of Judicial Conduct, also does not define the term “assessment.”

3 Canvass as used here is defined as “a personal solicitation of votes or survey of public
opinion” or “to go through (a district) or go to (persons) in order to solicit orders or political
support or to determine opinions or sentiments.” Merriam-Webster.com Dictionary,
Marriam-Webster, https//www.marriam-webster.com/dictionarv/canvass (last visited July
29, 2021).




laws, to any organization or person that qualifies under the Code’s definition
of political organization or candidate for public office.

Question 2: (Assessments)

The second question concerns a scenario in which an organization
contacts a judge or judicial candidate to inform the individual that the
organization intends to endorse the judge or judicial candidate and will be
sending out a mailer or canvassing the polling locations with their
endorsements. Routinely, the organization contemplated in this scenario is a
city, county, or state organization representing a specific political party or a
political action committee which advocates for certain issues. The organization
then asks the judge or judicial candidate to contribute to the organization to
help offset these costs.

This scenario implicates RJCs 4.1 and 4.2. As noted, the former contains
a general prohibition against the payment of assessments and the making of
contributions. The latter, however, contains only a limited exception for the
making of contributions and no exception for the soliciting of funds or the
payment of assessments. Thus, at no point may a judge or judicial candidate
solicit funds for or pay an assessment to a political organization or candidate
for public office; however, he or she may contribute to a political organization
or candidate for public office. Based on the previously discussed definitions of
contributions and assessments, it appears that the Code allows a general
payment or in-kind gift to a political organization or candidate for general
support of the organization or candidate. However, the Code precludes a judge
or judicial candidate from paying a fee to a political organization or candidate
for the purpose of obtaining support of the organization or candidate as part of
its canvassing efforts.

Although the Code prohibits the paying of an assessment in order to
obtain an endorsement or aid in the canvassing relating to an endorsement,
the Code does not preclude the judge or judicial candidate from accepting the
endorsement or from being included on a sample ballot or other canvassing
materials or efforts. Furthermore, the Code does not prohibit a judge or
judicial candidate from making a general, non-specific contribution to the
political organization. However, we remind judges and judicial candidates that
the Code does preclude them from publicly endorsing a candidate for public
office other than in judicial contests. RJC 4.1(A)(3). Though a judge or judicial
candidate cannot always help when and with whom he or she is included in a
political mailer or other political communication, especially when not notified



prior to publication, being included in such materials that also include non-
judicial candidates, might be viewed as an endorsement by the judge or judicial
candidate of the non-judicial candidate(s). Therefore, a judge or judicial
candidate should request that the endorsing political organization include a
disclaimer in its materials noting that the inclusion of the judge or judicial
candidate is not an endorsement by him or her of any other candidate(s) for
nonjudicial public office, keeping in mind that judges and judicial candidates
“shall take reasonable measures to ensure other persons do not undertake on
behalf of the judge or judicial candidate, any activities prohibited under [RJC
4.1(A)].” RJC 4.1(B); see also RJC 4.2(A)(3) and (4).

Question 3: (Assessments and FEndorsements of Non-judicial
Candidates)

The third question concerns a specific scenario similar to, and yet having
critical distinctions from, that in Question 2. Under the final scenario, a “Club”
has invited judges and judicial candidates to join their balloting efforts. Based
on the limited information provided to the Committee, it appears that the
Club’s sole purpose is to provide an endorsement as well as extensive
canvassing and mailing efforts to the judge or judicial candidate. In
furtherance of this purpose, the Club has provided each judge or judicial
candidate with an agreement outlining the terms between the Club and the
judge or judicial candidate. At issue is language in the agreement stating, in
part:

The time is now to start the process of winning by inviting you to
participate with 2022 primary and general election ballot.
By joining our ballot, you receive the backing of the Club; become
a part of 40,000 household ballot mail out county wide.
Additionally, 60,000 ballots will be printed to be handed out to
cover canvassing, early voting, and Election Day. Transportation
to the polls will be provided by the Club. Also, the Club covers 11
early voting sites and fifty-six polling sites.

Assuming this or similar clubs meet the definition of a political
organization pursuant to the Code, a fact on which we will not opine based on
the limited information provided to the Committee, the language employed
raises similar concerns to those previously addressed in the analysis of
Question 2. First, the language suggests that the judge or judicial candidate
will only be included on the Club’s ballot if he or she pays an assessment to the
Club for the endorsement. The language falls squarely within the definition of



an “assessment” which, as discussed, is precluded by RJC 4.1(A)(4) and not
exempted by RJC 4.2(C)(3). Second, though not expressly addressed, the
language referenced and the information provided to the Committee suggests
that the Club’s ballot is not limited to judges and judicial candidates. While
“jludges and judicial candidates running for judicial office in a partisan,
nonpartisan, or retention election may group themselves into slates or other
alliances to conduct their campaigns more effectively, including the
establishment of a joint campaign committee pursuant to RJC 4.4,” see RJC
4.2(D), we note again, however, that being included with other non-judicial
candidates for public office, especially if one has made a contribution to the
organization, might be seen as a public endorsement of the non-judicial
candidate, and therefore, is prohibited under RJC 4.1(A)(3). Absent the
language in question and the prohibition of paying an assessment, the
Committee notes that should the Club meet the definition of a political
organization, the Code does not preclude a judge or judicial candidate from
making a general, non-specific contribution to the organization.

The Committee is not of the opinion that judges and judicial candidates
are precluded from being included on sample ballots, mailings, and canvassing
materials, or in efforts by political organizations. However, judges and judicial
candidates should ensure that their inclusion in these materials complies with
the Code. Additionally, the Code allows a judge or judicial candidate to form a
campaign committee, see RJCs 4.2(B)(1) and 4.4, and it does not prohibit a
judge or judicial candidate from hiring a public relations firm or other such
person or firm to aid in their campaign efforts. However, we again remind
judges and judicial candidates that they “shall take reasonable measures to
ensure other persons do not undertake on behalf of the judge or judicial
candidate, any activities prohibited under [Rule 4.1(A)].” RJC 4.1(B); see also
RJC 4.2(A)(3) and (4).
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